1 Mayıs 2017 Pazartesi

SNOWDEN

Tüm ülkeler gibi Amerika da 2000'li yıllarla birlikte yepyeni bir döneme adım attı.Milenyum olarak adlandırılan bu yeni çağda hayatımız baştan aşağı değişti.Sosyal ağlar,teknolojik gelişmeler,akıllı telefonlar hayatımızı geri dönülemeyecek derecede başkalaştırdı. Özel hayat ve bilgi alma hakkı yeni bir boyut kazandı.Gizli servsilerde soğuk savaş dönemlerini bir bir geride bırakıp sanal dünyaya uyum sağlamaya çalıştı. Özellkile 11 Eylül hayatlarımızı ve özgürlüklerimizi ciddi şekilde yaraladı.Süper güç Amerika yapmak istediği her şeyde ve yaptığı her hatada  11 Eylül'ü neden göstererek bir şekilde günah çıkarmayı başardı. CIA de dünyadaki en güçlü istihbarat servisi olarak sınırlarını aştı ve bizleri evimizdeki bilgisayardan ve cebimizdeki telefondan izleyecek kadar ileri gidebildi.Tüm bunları nereden mi öğrendik? Tabi ki Edward Snowden'dan.Bu gencecik Amerikalı çocuk NSA'in yaptığı tüm korkunç aktiviteleri teşhir etti.Bunları neden mi yaptı? Çünkü bu yapılanlara göz yummayı vicdanına sığdıramadı.İşte bu film de bize Snowden'ın Muhafazakar Vatansever Amerikalı bir gençten insan onurunu savunan bir aktiviste dönüşümünü anlatıyor.Film insanın tüylerini diken diken ediyor ve acaba o durumda olsak biz ne yapardık sorusunu bize sorduruyor.Ben filmi çok başarılı buldum .Şimdi gelelim filmin konusuna.
  Askeri eğitim sırasında ciddi bir kaza geçiren Edward ülkesine hizmet etmenin yeni yollarını ararken CIA 'e başvurmaya karar verir.Uzun görüşmeler ve testlerden sonra örgüte girer.Başlarda herşey iyi gitmekte hem çok iyi kazanmakta hem de özel yetenekleri ve zekası sayesinde takdir edilmektedir.Fakat yabancı ülkelerde görev yaparken yavaş yavaş örgüt içindeki yozlaşmaya şahit olur.NSA istediği herşeyi yapabilmekte , kanunları da kendine göre eğip bükmektedir.Tüm bunlara şahit olan Edward bir yandan da kız arkadaşı Lindsay'den herşeyi gizlemeye çalışmaktadır.Fakat vicdanı belli bir noktadan sonra yapılanları kaldıramaz hale gelir.Bunalıma girer.Artık gerçeği anlatmanın kaçınılmaz olduğunu anladığı noktada harekete geçecektir.
     Film iyi,Oliver Stone belgeselciğini konuşturmuş ve Joseph Gordon Levitt Snowden rolünde gerçekten çok başarılı.İzleyin derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder